Sledujte nás:

Máslo nebo margarín?

Zpět

Ing. Hana Málková

Co si namazat na chleba s marmeládou, šunkou nebo sýrem? Je lepší lahodné máslo nebo snadno roztíratelný margarín?
Dá se vůbec říct, že je jedna z variant zdravější? Nebo to máme nechat jen na našich chuťových preferencích? 

Pokud chceme na výše uvedené otázky správně odpovědět, je dobré nejprve porozumět problematice tuků obecně, doporučujeme přečíst si článek Tuky nevynechávejte, ale vybírejte pečlivě.

Sledujte zastoupení mastných kyselin ve vašem jídelníčku

Jak už všichni dobře víte, všechny tuky (včetně tuku v másle nebo margarínu) jsou složeny z glycerolu a mastných kyselin. Mastných kyselin je několik druhů a ne každá působí v našem organismu pozitivně.

Obecně lze říci, že je žádoucí v našem jídelníčku omezovat zastoupení potravin s vyšším obsahem nasycených mastných kyselin a dávat přednost těm nenasyceným, které mají pro náš organizmus pozitivní účinky. Vždy je ale potřeba hodnotit komplexně celý jídelníček tak, aby v něm byly jednotlivé mastné kyseliny zastoupeny v doporučeném množství.

Většinu tuku, který zkonzumujeme, přijímáme v potravinách v tzv. skryté formě – například v tučném mase a uzeninách, sýrech, tučných mléčných výrobcích a sladkostech. Tyto potraviny jsou bohaté převážně na tuky s nasycenými mastnými kyselinami, které bychom měli omezovat. Více o skrytých a zjevných tucích jste se mohli dočíst v tomto článku

   

Pokud si uvědomíme, kolik nastřádáme těchto skrytých „špatných“ tuků za celý den z běžného jídelníčku, tak je určitě žádoucí upřednostňovat ve viditelné formě potraviny bohaté na nenasycené mastné kyseliny, které pomohou nepoměr mezi tuky vyrovnat.

Mohou to být rostlinné oleje (řepkový, olivový), které používáme při vaření, nebo právě margarín, který si namažeme na chleba. 

V minulosti získal margarín špatnou pověst, což bylo dáno tím, že se při jeho výrobě používaly částečně ztužené tuky, které obsahovaly zdraví škodlivé transmastné kyseliny.  Již  dlouhou dobu se však tyto tuky při výrobě kvalitních margarínů nepoužívají, proto můžeme margaríny považovat za vhodnou alternativu másla s lepším nutričním složením. Pokud budete vybírat kvalitní výrobky, můžete mít jistotu, že transmastné kyseliny opravdu neobsahují. Jejich obsah se bohužel na obale uvádět nesmí, ale věnujte pozornost složení a vyhněte se výrobkům, kde byste našli ve výčtu částečně ztužený tuk. Ale dnes už na něj v margarínech opravdu téměř nenarazíte (občas se objevuje v některých sušenkách, polevách či nekvalitních čokoládových výrobcích).

Porovnání nutričních hodnot másla a margarínu

Pokud je vaší snahou hubnout, můžete ocenit, že margaríny obsahují v porovnání s máslem méně tuku, pokud navíc zvolíte variantu light, rozdíl už je opravdu významný. Pozornost věnujte také sloupci SAFA, kde jsou taktéž velké rozdíly.

 

Energie
(kJ)

Bílkoviny
(g)

Tuky
(g)

Sacharidy
(g)

SAFA
(g)

Cukry
(g)

Vláknina
(g)

Máslo

3100

1

82

1

55

1

0

Margarín průměr

2200

0

60

0

18

0

0

Margarín light průměr

1700

0

45

0

10

0

0

 

Další hodnoty včetně hodnot konkrétních výrobků naleznete v databázi potravin.

Je důležité si pochutnat!

Při rozhodování, zda na pečivo namazat máslo nebo margarín, pochopitelně do hry vstupuje také zásadní faktor a tím jsou chuťové preference každého z nás. Pokud milujete jemnou chuť másla, které se prostě nechcete vzdát, a zároveň máte problém s vlastní chutí margarínu, tak se do něj určitě nenuťte. O to více ale sledujte složení dalších potravin, které jíte během dne, a zkuste nasycené mastné kyseliny, které přijmete v másle, ušetřit jinde. Třeba tak, že si dáte k obědu místo vepřového rybu, a nebo na svačinu místo sušenky hrst ořechů. A k tomu chlebu s máslem si dáte ještě zeleninový salát zakápnutý olivovým olejem.

    

Nebojte se vyzkoušet i potraviny, které třeba běžně nejíte - klasické máslo můžete zkusit nahradit ořechovým máslem a na slano je vynikající si na chleba namazat třeba avokádo.   

Dobrou volbou a určitým kompromisem může být také kombinace másla a margarínu.

Závěrem už jenom malé shrnutí

Na otázku, jestli zvolit máslo nebo margarín, je třeba pohlížet v kontextu celodenního jídelníčku. Je důležité dodržovat správný poměr tuků, které sníte za celý den. Pokud je váš celkový jídelníček založen na tucích vhodného složení, určitě není problém chléb občas namazat máslem. Každopádně pamatujte, že většinou stále konzumujeme více tuků živočišných, a proto se nebojte zařadit margarín, který je rostlinného původu, má lepší složení mastných kyselin a pomůže nám dosáhnout žádoucího poměru tuků v našem celodenním jídelníčku.

Jezte, co vám chutná, ale snažte se nad skladbou vašeho jídelníčku přemýšlet a postupně ho vylepšovat.  

TIP: Pokud si chcete hlídat celodenní příjem tuků, můžete využít program Sebekoučink, který vám jídelníček vyhodnotí. 

Hodnocení (78 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

20. 03. 2017 14:51
naštěstí mám ráda jak máslo tak margarín, tedy to mi nevadí, ale překvapil mi velký rozdíl kalorií; sice tuk pod pečivo moc nepoužívám, ale někdy přeci ano; tak aspon vím, co si koupit
19. 03. 2017 22:27
Margaríny nejím, máslo mám ráda ,ale přepuštěné (ghí), používám ho na pomazánky.
19. 03. 2017 18:42
Moc nejím ani jedno, ale informace se vždy hodí
18. 03. 2017 00:31
Máslo kupují jen výjimečně margarín kvalitní do pomazanek
16. 03. 2017 20:43
Nemusím ani jedno, ale tady je to pěkně srozumitelně popsáno, díky :-)
15. 03. 2017 20:53
Nikdy jsem margarín nejedla, tak nemůžu posoudit jaké jsou rozdíly v chuti :o) Ale určitě ho budu upřednostňovat před máslem.
13. 03. 2017 18:39
Podnětné rady a srovnání.
13. 03. 2017 15:53
alkoholicka: Pokud vidíš na ty blechy na obalu...
Koukej na údaj SAFA (tuky xx, z toho SAFA yy) . Čím nižší SAFA, tím lepší.
Dále se dívej, zda není ve složení psáno cosi jako "částečně ztužený tuk". Pokud ano, raději se tomu vyhni, je zde nebezpečí vyšších Trans masných kyselin, než by bylo zdrávo.
A konečně, bude-li tam psáno, že obsahuje omega 3 a omega 6, je to bonus.

Já například používám Floru Original
13. 03. 2017 11:25
jen pořád nevím jak poznám ten dobrý margarín dle složení ? od dalších margarinů ?
13. 03. 2017 09:00
Zhruba jsem věděla jak je to s tuky, ale díky měsíci tuků březnu, vašich článků začínám tukům rozumět více a děkuji za to :-)
13. 03. 2017 08:56
Od malička miluji máslo, mazala bych si ho na všechno :-), ale uvědomuji si jeho poměr tuků, proto ho zařazuji jen výjimečně a na chleba si nemažu vůbec nic...díky tomuto článku jsem si uvědomila, že si vlastně margarín koupit můžu a budu si ho mazat místo másla a třeba s marmeládou :-)
13. 03. 2017 07:02
Když mažu máslo, tak že je přes chleba vidět cca 10 g,a to ještě velmi mállo, oblíbila jsem si např. k snídani kaše, tam si přidám radši trošku ovoce či oříšky
12. 03. 2017 20:24
Děkuji za tnto článek, který ukazuje výhody a nevýhody obou potravin
12. 03. 2017 20:04
Na chleba si mažu máslo vyjímečně ale pod zeleninu nebo pod rybu to používám vždy jinak si je ani neumím představit
12. 03. 2017 13:52
ono stejně dnešní tzv. máslo je směsí živočišných i rostlinných tuků, ne?
11. 03. 2017 21:50
myslím, že je to rozumný článek, který ukazuje na výhody i nevyhody obou potravin - másla a margarínu, díky za něj
11. 03. 2017 19:53
Už jsem si zvykla místo másla používám ramu máslovou :-), ale chce to čas.....
11. 03. 2017 17:51
Někdy použiji floru srdíčkovou, ale raději nic.
11. 03. 2017 12:13
Pokud by někdo chtěl margaríny kvůli zdravé stravě, ale vadí mu ta margarínová chuť, mohl by zkusit si z nich udělat nějakou pomazánku nebo je něším ochutit - bylinkami, jarní cibulkou, česnekem...
10. 03. 2017 23:21
Díky za vysvětlující článek.
10. 03. 2017 22:54
taky používám floru na mazání na chleba,ale když si mastím brambory,nebo ovocné knedlíky,dávám máslo
10. 03. 2017 22:21
Máslo si párkrát měsíčně namažu na chleba, jinak si na chleba dávám místo tuku tence nakrájený česnek a na něj sýr nebo šunku.
10. 03. 2017 21:45
Přiznávám, že krom krátkého období po revoluci, kdy člověk podlehl tomu, že najednou tu může koupit Ramu, na kterou do té doby viděl jen občas reklamu v pašované Burdě a měl pocit, že má něco "světového",u mě margarín nenajdete. Máslo vždycky. Jednou za čas si i dvě kostky přepustím na příležitostné smažení. Na středomořskou kuchyni mám olivový olej, na "Čínu" sezamový... ale jinak se držím másla a sádla...
Je mi třiapadesát a cholesterol mám v normě. (Všechno se na sebekoučinku snažím dodržovat, ale SAFA cíleně ignoruju. :-)
10. 03. 2017 21:38
Naučilá jsem se mazat máslo 1x týdně neuvěřitelně tence,8 -10 g na nedělní snídani,pod sýry a šunku nedávám nic.Margarín mám doma,ale vydrží veeeelmi dlouho. Manžel jej obchází s děsem v oku no a já si také nepochutnám. Ale zvýšený cholesterol mě přece jen přesvědčí. Mám Pro aktiv a docela se to dá.
10. 03. 2017 21:17
... čerstvě upečený chleba + čerstvé máslo (např. z La Formaggeria Gran Moravia nebo Irské slané máslo) nemají chybu ... a aby měla "dušička pokoj", stačí místo 15 g margarínu použít 10 g másla...
10. 03. 2017 20:43
zlatá střední cesta
10. 03. 2017 18:41
Krásně, jasně a stručně napsáno, musím vědět co jím a musí mi to chutnat
10. 03. 2017 18:36
Máslo ani margarín na chléb není vůbec potřeba... :-)
10. 03. 2017 18:18
Mně margaríny nikdy úplně neoslovily, ale kupuju Lättu, tu občas snesu. Přiznám bez mučení, že občas zhřeším máslem na slunečnicový chléb a na to marmeládu se stévií.
10. 03. 2017 14:30
Margaríny - kvalitní - mi většinou chuťově nevadí, ale také nenadchnou, takže je nepoužívám. Buď nemažu vůbec nebo si cíleně pochutnám na čerstvém másle
10. 03. 2017 14:19
Máslo používám minimálně, většinou Flóru, lehce na celozrné pečivo.
10. 03. 2017 14:19
Máslo používám minimálně, většinou Flóru, lehce na celozrné pečivo.
10. 03. 2017 13:24
Většinou jím celozrnné pečivo se šunkou bez másla,ale rybičce na másle neodolám.
10. 03. 2017 13:18
Margariny fakt nemusím , mažu tak málokdy na pečivo,že snad to máslo unesu. :o))
10. 03. 2017 13:08
Vím o přednostech margarínů před máslem a ne a ne si na ně zvyknout, rostlinný tuk v pevném stavu mi pořád vadí, chce to asi ještě více takových přesvědčivých článků....
10. 03. 2017 12:45
Já si smíchám Floru s medem ,když mám chuť na něco sladkého a pak jenom mažu na chlebík.
10. 03. 2017 12:45
Chuťově nemám s margarínem problém. Používám Floru. Vzhledem k tomu,že mám ráda "špekovité" věci a tučné sýry, snažím se to máslo omezovat, jak se dá.
Jenže někde ho nahradit nemůžu - když u vánočního cukroví potřebuju, aby náplň-krém "držel tvar", například do rolády, musím použít máslo. Jinak do pomazánek, a pokud možno i do sladkých náplní a krémů, se snažím dávat margarín.
10. 03. 2017 11:16
Margarín jsme začali používat, když byly děti ve školním věku a máslo na mazání bylo náročnější. Tak nějak jsem si zvykla a máslo používám na pečivo spíš vyjímečně
10. 03. 2017 10:35
Dlouho jsem máslo nejedla, moc mi nechutnalo. Margaríny jen v tenoučké vrstvě např. pod šunku. Tak dva roky zpět, když jsem jednou měla velký hlad, mi někdo nabídl rohlík s máslem a byla to přímo pochoutka. To jsem netušila a od té doby bohužel jednou za čas neodolám :-) Ale mazat máslo pod něco mi naštěstí přijde zbytečné :-)))
10. 03. 2017 10:07
Používám Floru Gold, ale na pečení jen máslo či Heru
10. 03. 2017 09:17
já margaríny nepoužívám, občas trošku másla, ale ne moc často
10. 03. 2017 09:08
také používám oboje, někdy nejde máslo nahradit margarinem.
10. 03. 2017 08:59
Používám oboje, ale už v menší míře než dříve. Snažím se mazat si na pečivo cottage, tvaroh.
10. 03. 2017 08:44
Používám oboje. Se šunkou mi margarín nevadí, ale rohlík s medem si bez másla neumím představit. :-)
10. 03. 2017 08:21
Mě margaríny nevadí a stejně moc "nemažu", ani nemastím. Bohužel manžel je tvrdě odmítá, kdysi mu nechutnala Rama a od té doby odmítá všechny. Cholesterol má v normě a já vyšší, no není to nespravedlivé?
10. 03. 2017 08:10
Myslím, že chuťově jsou mezi margaríny velké rozdíly, chce to vyzkoušet více značek a také číst složení....
10. 03. 2017 07:16
On i na ten margarín si člověk nakonec zvykne. Hlavně že to má večer zelený.

Naši partneři